De tijd is gevlogen en omdat het er op lijkt dat de groep zich in een ochtendploeg en een avondploeg heeft gesplitst om mij uit te putten is het er niet van gekomen om te bloggen. Iedere morgen om half zes op en dan tot 11.00 bezig zijn, vervolgens terug naar huis, even wat werken en opruimen, vier uurtjes slapen en hop daar zijn de vroege vogels weer. Dus laten we daar beginnen.
Op de derde dag zijn we naar Wissant gereden en hebben daar een wandeling gemaakt naar een Motte. Dit is een versterkte heuvel die in de Middeleeuwen is aangelegd. Vanuit de Motte is er een schitterend uitzicht over beide kapen.
|
Vroege vogels in Wissant: echt de moeite waard! |
De neuzen van staan nog niet helemaal dezelfde kant op, want er is er altijd wel een die tegendraads is, maar dat blijkt heel natuurlijk te zijn.
|
De neuzen staan al bijna allemaal dezelfde kant op. |
Het strand van Wissant kan overdag heel druk zijn, maar 's morgens om 7.00 uur is het daar puur genieten. In de duinen liggen veel bunkers en het uitzicht is adembenemend.
|
Strand van Wissant |
Na het ontbijt zijn we op pad gegaan naar de Ferme St. Po. Wat een gedreven mannetje is die Laurent. Hij haalt echt het maximale uit zijn boerderij. Per jaar worden er 50 - 70 dieren grootgebracht en vervolgens geslacht.
|
Laurent Fournidier |
Daarnaast heeft hij een groot akkerbouwbedrijf waren granen geteeld worden en veel gewassen die voor de voeding van de dieren dienen.
Al het vlees verkoopt hij vervolgens weer zelf in zijn kleine boerderijwinkel. Hélène begon natuurlijk meteen over de HACCP en gaat zich in de toekomst beraden op de Franse uitleg van deze superstrenge Franse regels.
|
Jeroen staat te watertanden en Hélène is al bezig met de HACCP-inspectie. |
Bij iets lekkers te eten hoort iets lekkers te drinken. Bij de brasserie hebben ze lekkere innovatieve bieren en bovendien is het een prachtig gebouw op een prachtig erf met een prachtig uitzicht. Dat alleen is al de moeite waard.
|
Erf van de brasserie |
We moesten een hele tijd wachten omdat de andere groep verlaat was. Achteraf maar goed ook, want het bleek een bus vol met wat minder jonge Fransen waren. Dus hebben we nog een moment genomen om de hoogte van een ketel meetbaar te maken. Oftwel de eerste nieuwe module is al in ontwikkeling.
|
Hoe kan de hoogte van deze ketel bepaald worden? |
De uitleg was snel in een mooi dialect Frans en dat was nog niet zo makkelijk om te begrijpen. Gelukkig hielpen Eddy en Mascha mee met het Frans en Eric met de technische details. Prima samenwerking dus! Het was behoorlijk uitputtend en na al dat gepraat moesten de kelen dringend gesmeerd worden.
|
Welke is nou het lekkerste? |
Het programma van deze dag moet wat aangepast worden omdat André na de middag naar huis moest gaan. Ook Jan, Marieke en Hélène zouden aan het eind van de middag naar huis gaan. Mascha had weer voor heerlijke stokbroodjes gezorgd en toen we die opgepeuzeld hadden kon het serieuze werk beginnen. Na afloop waren er heel veel goede punten genoteerd.
Omdat het te laat is geworden om een bezoek aan Boulogne te brengen hebben we de groep naar interesse opgesplitst. Een aantal zijn naar het strand gegaan om fossielen te zoeken. Een aantal zijn langs de kust naar het Fort Vauban gereden en er is een groepje op pad gegaan voor de quick tour Calais.
|
Waar zou dit zijn? |
|
Zijn dit nu vakidioten? Waar je ook met ze komt, ze kunnen het gewoon niet laten. |
|
En waar liggen deze prachtige perkjes? |
Tenslotte was het weer tijd voor een hapje (diner). Sommige wilden zich niet meer laten vergissen en kwamen goed voorbereid aan tafel. Het was wel even wennen want na al die dagen met een grote groep was de setting toch ineens heel anders. Zo zie je hoe snel je gewend raakt aan goed gezelschap.
|
Vandaag geen verrassingen met Fransen zij Janssen. |
Al met al een hele vruchtbare dag waarop we ook volop gelachen hebben en de zaken vanuit allerlei invalshoeken onder de loep hebben genomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten